10 الی 11 اردیبهشت، برگزاری نشست مخاطرات زمین‌شناختی همزمان با سی ‌و هشتمین گردهمایی علوم‌زمین

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، نشست مخاطرات زمین‌شناختی همزمان با سی و هشتمین گردهمایی علوم زمین از دهم تا یازدهم اردیبهشت ماه 1398 در محل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار خواهد شد.

بر همین اساس، دبیر علمی نشست رویکرد مخاطرات زمین‌شناختی با بیان این‌که زمین‌شناسی کاربردی به عنوان پلی میان اطلاعات تولید شده در مباحث زمین‌شناسی بنیادین با علوم مهندسی است، گفت: دانش زمین‌شناسی کاربردی در علوم مهندسی برای شناسایی و اطمینان یافتن از اثرات عوامل زمین‌شناسی در هر منطقه بر طراحی، ساخت، اجرای عملیات و نگهداری سازه­ها و ابنیه مهندسی تأثیرگذار است.

به گفته دکتر امیر شمشکی، پیشرفت همه جانبه و پایدار با در نظر گرفتن جنبه­های مهم اجتماعی و اقتصادی به دلیل آن که بر روی بستری از زمین انجام می­پذیرد، بدون شناخت لازم از ویژگی­های مهم زمین­شناختی مانند ویژگی­های زمین­شناسی مهندسی، لرزه­شناسی، آب­زمین­شناسی، زمین­شناسی زیست‌محیطی و غیره دست نیافتنی به نظر می­رسد.

وی با بیان این‌که از سوی دیگر خسارت‌هایی که در اثر مخاطرات زمین‌شناختی بر بنیادهای اجتماعی و اقتصادی وارد می‌آید از مهمترین موانع شکل‌گیری توسعه پایدار در هرکشوری است، خاطرنشان کرد: در ایران نیز شرایط اقلیمی، ریخت­شناسی و زمین‌شناسی ایران از یک سو و رشد جمعیت، گسترش بی‌رویه شهرها، ساخت و سازهای انبوه و افزایش فعالیت‌های صنعتی و معدنی از سوی دیگر سبب تشدید خسارت­ رخدادهای مهلک می­شود.

دبیر علمی نشست رویکرد مخاطرات زمین‌شناختی از ایران به همراه مصر، چین و هندوستان به عنوان 4 کشوری یاد کرد که در چند دهه اخیر بیشترین خسارت‌ها را از مخاطرات زمین‌شناختی متحمل شده­اند و در ادامه یادآور شد: در ایران بطور میانگین سالیانه 1100 میلیارد ریال هزینه جبران این خسارت‌ها می‌شود.

شمشکی با اشاره به این‌که از میان 43 مخاطره طبیعی 32 مورد در ایران رخ می­دهد و حدود 10 درصد تولید ناخالص ملی کشور سالیانه صرف پرداخت خسارت ناشی از این پدیده‌ها می­شود، تصریح کرد: علاوه بر موارد یاد شده شناخت وضعیت زمین­شناسی در آخرین دوران زمین­شناسی یعنی کواترنری، می­تواند اطلاعات گرانبهایی طی حدود 5/2 میلیون سال گذشته که از دیدگاه زمین‌شناسی بستر حوادث مهم و شکل­گیری وضعیت فعلی زمین است، ارائه کند.

به گفته وی، مطالعه این دوران برای شناسایی و پیش­بینی شرایط ساختمانی و شکل‌گیری مناظر امروزی زمین‌، مخاطرات زمین‌شناسی از جمله توان لرزه­ای، تغییرات آب و هوایی و به ویژه عوامل مرتبط با زندگی انسان­ها ضروری به نظر می­رسد.

به گفته دبیر علمی نشست رویکرد مخاطرات زمین‌شناختی، وجود رویکرد زمین­شناسی کاربردی و مخاطرات در همایش بزرگ و مهمی مانند همایش علوم‌زمین، نقش مهمی در تبادل اطلاعات بین پژوهشگران، ارتقای علمی پژوهشگران و دانشجویان و حتی عموم مردم خواهد داشت و انتظار می­رود در چنین همایشی نقش زمین­شناسی در علوم مهندسی مورد توجه زمین­شناسان و مهندسان قرار بگیرد و با ایجاد بستری مناسب راهکارهای مناسب برای ارتباطات علمی بین رشته­ای فراهم شود.

وی افزود: موضوعات این رویکرد، مرتبط با بخشی از مهم­ترین موضوعات و چالش­های کشور مانند شناسایی منابع آب زیرزمینی، مدیریت منابع آب، مخاطرات طبیعی (زمینلرزه، فرونشست زمین، ناپایداری­های دامنه­ای)، محیط‌زیست، مکان­یابی محل احداث ابنیه و سازه­های مهم کشور است که بر همین اساس ارائه نتایج کاربردی از علوم‌زمین در چنین همایشی می­تواند نقش مهمی در پیشرفت همه جانبه کشور در جنبه­های مختلف مانند جنبه­های مهندسی، اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.

شمشکی ضمن اشاره به برگزاری مراسم خاص برای تجلیل از یکی از پیشکسوتان پژوهشگر در حوزه علوم زمین تصریح کرد: همچنین در بخش­های مختلف بیش از پیش تلاش شده تا با کمترین هزینه، استانداردهای لازم برای برگزاری این همایش بزرگ حداقل در سطح همایش­های پیشین رعایت شود و بر اساس تصمیمات اخذ شده، مقالات رویکرد زمین­شناسی کاربردی و مخاطرات در بعد از ظهر روز اول همایش (10 اردیبهشت 1398) ارائه خواهند شد.

گفتنی است، سخنرانان ویژه این رویکرد آقایان دکتر هادی جعفری (عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود)، دکتر ضیاءالدین شعاعی (عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی) و دکتر شهریار سلیمانی آزاد (پژوهشگر سازمان زمین­شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور) می­باشند که به ترتیب در موضوعات «برداشت پایدار از منابع آب زیرزمینی»، «زمین­شناسی و مخاطرات طبیعی» و «مقایسه سرعت گسلش و سرعت امواج لرزه­ای و اثرات آن در زمینلرزه­های بزرگ ایران زمین» به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.

شایان ذکر است، سی و هشتمین گردهمایی ملی علوم‌زمین با شعار "رونق تولید" از تاریخ دهم تا یازدهم اردیبهشت ماه سال جاری در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار خواهد شد و معرفی کتاب برتر و همچنین قدردانی و بزرگداشت دکتر محمود احمدزاده هروی به عنوان یکی از پیشکسوتان علم زمین‌شناسی همراه با نمایشگاه فروش و عرضه مستقیم سنگ‌های کلکسیونی و قیمتی به عنوان برنامه‌های منحصربفرد این گردهمایی بزرگ عنوان شده است.

علاقه‌مندان می‌توانند جهت شرکت و کسب اطلاعات بیشتر درباره سی و هشتمین گردهمایی علوم‌زمین به دبیرخانه این نشست به آدرس تهران، میدان آزادی، بلوار معراج، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور مراجعه کرده یا با شماره‌64592423-021 تماس حاصل نمایند.

همچنین  ایمیل: nigct.ir@gmail.com و وب سایت  nigc@gsi.ir

38ngc.conf.ries.ac.ir نیز پاسخگوی نیاز مخاطبان خواهد بود.

دوشنبه 2 ارديبهشت 1398  8:48

آخرين تاريخ بازديد : پنجشنبه 2 خرداد 1398  13:18:18